Dat het voor veel dagbladen vandaag de dag een kwestie van overleven is kun je nauwelijks nog een nieuwsfeit noemen. Er wordt duidelijk een beroep gedaan op het innovatieve vermogen van kranten en andere dag, -week -en maandbladen. Onderling samenwerken lijkt de nieuwste trend te worden. Je ziet steeds meer dat partijen die relatief veel van elkaar verschillen nader tot elkaar komen en de krachten tot op zekere hoogte bundelen. Zeker geen slechte strategie, want op deze manier bereik je vaak meer lezers dan wanneer je alles op eigen kracht moet zien te handelen. Elkaar aanvullen in plaats van elkaar te beconcurreren lijkt het nieuwe toverwoord.

Een goed voorbeeld van deze strategie is de samenwerking tussen regionaal dagblad De Gooi -en Eemlander en Spreekbuis.nl. Spreekbuis.nl is bij het grote publiek wellicht wat minder bekend, maar in de regio Hilversum en omstreken is dit zeker geen onbekende. Hier ligt het hart van media minnend Nederland en de Spreekbuis werd in 1946 het vakblad voor mensen die in deze sector werkzaam zijn. Toentertijd nog wel onder een andere naam, namelijk De Omroeper. Vanaf eind jaren zestig werd het blad De Spreekbuis gedoopt. In zijn hoogtijdagen bedroeg de oplage ruim 12.000 stuks.

In 2013 heeft de NPO de stekker uit De Spreekbuis getrokken. Het blad voorzag klaarblijkelijk wel in een behoefte, want Tens Media heeft de stekker als het ware weer in het stopcontact gestoken. In digitale vorm brengen zij Spreekbuis.nl uit. De Gooi -en Eemlander is in Hilversum en omgeving een grote en bekende regionale krant. Veel mensen uit de regio werken in de media-industrie en nieuws uit deze sector is een belangrijke pijler voor De Gooi -en Eemlander. Spreekbuis.nl heeft sinds kort tweewekelijks een eigen pagina in deze regionale krant. Hiermee hoop De Gooi -en Eemlander zijn regionale positie verder te versterken. De winst voor Spreekbuis.nl is meer bekendheid. Daarnaast wordt een traditie in ere hersteld, want na meer dan zeventig jaar is De Spreekbuis, in elk geval eens in de twee weken, weer in papieren vorm te lezen.

Samen staan we sterker
Beoordeling