In een tijd waarin het nieuws via social media en apps tot ons komt rijst de vraag of kranten nog wel enig bestaansrecht hebben. Het lezen van grote lappen tekst is minder populair en steeds vaker nemen we genoegen met foto’s en video’s als nieuwsvoorziening. In hoeverre je dan echt op de hoogte bent van wat er in binnen-en buitenland speelt is dan de vraag. Nieuws is breder dan foto en video en om nieuws echt te begrijpen is het zaak dat je de achtergronden van het nieuws kent.

En hier komen dan toch de kranten weer in beeld. Kranten geven jou de mogelijkheid om gebeurtenissen die jou interesseren van A tot Z te volgen. Dit niet alleen in hoofdlijnen, maar zeker ook in detail. Wanneer je ervoor kiest om via newsalerts en social media op de hoogte te blijven, dan ben je qua nieuwsvoorziening min of meer overgeleverd aan wat deze media belangrijk vinden om door te geven. Hierdoor mis je wellicht een hoop dat jou interesseert. Daarom is een aanbieding op een krant naar keuze vaak een goed idee.

Een ander voordeel van het lezen van kranten is dat je ongemerkt een hoop extra informatie tot je krijgt. Extra informatie waar je eigenlijk niet specifiek naar op zoek was, maar als het ware toevallig op je pad komt tijdens het lezen van kranten. Dat dit bijdraagt aan jouw algemene kennis en ontwikkeling, dat moge duidelijk zijn. Het is niet voor niets dat op veel lagere scholen het lezen van kranten gestimuleerd wordt, juist vanwege deze specifieke reden.

Een laatste voordeel van het kranten lezen dat we graag onder de aandacht brengen is dat je ook door middel van het lezen van advertenties in kranten een hoop te weten komt. Grote evenementen als concerten, festivals en dergelijke kondigen vaak de start van de kaartverkoop via advertenties in grote landelijke dagbladen. Advertenties in lokale of regionale kranten brengen je op de hoogte van kleinschaliger evenementen bij jou in de buurt, maar ook bijvoorbeeld van interessante aanbiedingen van lokale ondernemers en bedrijven.

Er zijn ook vandaag de dag nog veel mensen die de voordelen van het lezen van een krant op waarde weten te schatten. De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Kranten houden ons op de hoogte van deze veranderingen en daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat kranten de komende jaren nog zeker een grote en belangrijke rol zullen spelen in onze nieuwsvoorziening.

5/5 - (1 stemmen)