Ons land kent een grote diversiteit aan kranten. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen lokale  en regionale kranten. Daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt op basis van de inhoud van de verschillende kranten. Veel gehoorde termen zijn in dit geval “populaire kranten” en “kwaliteitskranten”. De term populaire kranten is snel verklaard. De kranten die onder deze noemer vallen brengen zeker ook het dagelijkse binnen –en buitenlandse nieuws, maar daarnaast hebben zij ook relatief veel aandacht voor nieuws uit de wereld van showbizz, entertainment en sport. Voorbeelden van populaire kranten in Nederland zijn de Telegraaf en het AD.

De kwaliteitskrant onderscheidt zich eigenlijk op tegenovergestelde wijze van de populaire krant. De nadruk van de berichtgeving ligt op nieuws op het vlak van politiek, economie, wetenschap, kunst, literatuur en uiteraard de verslaggeving van het alledaagse binnenlandse –en buitenlandse nieuws. Het zijn kranten die, meer dan de populaire tegenhanger, de verdieping zoeken en beduidend minder aandacht hebben voor nieuws uit de wereld van de sport en entertainment. Van oudsher worden Trouw, het NRC en de Volkskrant in Nederland bestempeld als kwaliteitskranten.

Kwaliteitskranten worden voornamelijk gelezen door zogenaamde hoger opgeleiden. De schrijfstijl en het taalgebruik in deze kranten is iets minder toegankelijk dan andere kranten. Je ziet dat hier de afgelopen jaren wel een lichte verandering in is gekomen, maar toch is het taalgebruik nog steeds beduidend anders ten opzichte van andere kranten. De meeste kwaliteitskranten brengen het nieuws enkel en alleen in feiten en laten het vormen van een mening over aan de lezer. De Volkskrant is wat dat betreft hierop een uitzondering, want met name op het politieke vlak durft deze krant zeker zijn mening te geven.

Naast de kwaliteitskranten en de populaire kranten kennen we ook nog zogenaamde specialistische kranten. Ook hier geldt dat het grote landelijke en internationale nieuws gebracht wordt, maar de nadruk ligt op het specialisme waar de krant zich op heeft toegelegd. Een mooi voorbeeld in Nederland is in dit geval Het Financiële Dagblad. De beurs, de economie en alles wat hiermee samenhangt staat centraal en, zeker als je werkzaam bent in de financiële sector, is een abonnement op deze krant een absolute aanrader.

Door de verschillende soorten kranten die in Nederland verschijnen is er eigenlijk altijd wel een krant die ook bij jou past. Kies je voor de combinatie van actualiteit en ontspanning, dan zijn kranten als het AD en de Telegraaf een goede keus voor je. Zoek je liever de verdieping en ben je geïnteresseerd in de achtergronden bij het nieuws, dan is een kwaliteitskrant als Trouw, NRC of Volkskrant voor jou de meest ideale krant. En zoals gezegd, een specialistische krant als Het Financiële Dagblad is uitermate geschikt als je (voor jouw werk) op de hoogte wil/moet zijn van alles wat er in de financiële sector gebeurd. Aan jou de keus!

Verschillende soorten kranten
4.8 (95%) 4 beoordelingen