Dat de digitalisering een feit is, dat moge duidelijk zijn. En dat dit voor de krantenwereld geldt, dat is natuurlijk een understatement. De grootste verliezers hiervan zijn de kranten die in fysieke vorm uitgebracht worden. De oplage van deze kranten is de afgelopen jaren drastisch teruggelopen en aan deze daling lijkt vooralsnog geen einde te komen. Kranten lezen doen we online, maar ook hierin heb je winnaars en verliezers. Zo maken het Algemeen Dagblad online, de Telegraaf online en de Volkskrant online een enorme stijging door. Mobiele telefoons en tablets zijn de winnaars en de laptop en pc zijn hierin de verliezers. Dit lijkt niet schokkend en is het misschien ook niet, maar wel is het voor uitgevers van belang dat zij een uitnodigende en spraakmakende app op de markt brengen. Dit is immers de manier om de moderne lezer aan zich te binden.

Een kwart van de Nederlanders laat weten dat zij met regelmaat een krant lezen op hun mobiele telefoon of tablet. Dit is een stijging van 15% in vergelijking met vijf jaar terug. Kranten lezen via de website van de betreffende krant/uitgever is in de laatste twee jaar gedaald met ongeveer vijf procent. Het fenomeen e-reader mag geen naam hebben en is hierin geen factor van betekenis.

Wanneer we verder inzoomen op de verschillende apparaten zien we dat de vaste computer en laptop vooral door mannen wordt gebruikt voor het lezen van kranten. Ook is de pc bij hoger opgeleiden favoriet. Toch zien we ook in deze groep een afname in het gebruik van de pc, net zoals dit het geval is bij alle leeftijdsgroepen. Kijken we naar tablets, dan is deze het meest populair bij de leeftijdsgroep 35 t/m 64 en bij de hoger opgeleiden. Hier is dan ook de grootste stijging waar te nemen. Als we tot slot de mobiele telefoon onder de loep nemen, dan zien we dat deze vooral erg in trek is bij de groep 20 tot 35 jarigen.

Het is voor uitgevers en kranten zeer interessant om van deze cijfers op de hoogte te zijn. In contact blijven met je publiek, met jouw lezers is vandaag de dag de sleutel tot succes. En misschien zelfs wel tot lijfsbehoud.

Digitaal lezen op tablet en mobiel neemt toe
Beoordeling